Acasă Focus Agricol În România mai sunt 13 fabrici de procesare legume fructe

În România mai sunt 13 fabrici de procesare legume fructe

de A
Procesatorii de legume și fructe au început să își reducă producția sau chiar să o oprească complet din lipsa materiei prime. Pentru că România produce în cantități farte mici pentru industrializare, procesarea se face cu marfă semi-procesată din China sau Iran, state care au redus drastic exporturile.

Lipsa materiei prime din producția internă a început să se resimtă acut în industria de procesare, care nu mai poate suplimenta necesarul din piețele tradiționale, China și Iran. 10 fabrici și-au oprit astfel activitatea în așteptarea unor condiții mai bune în piață, ceea ce ar putea însemna o scădere cu 30% a producției totale de conserve în acest an.

„Dintre cele 23 de fabrici de procesare legume, fructe, membre ale OIPA Legume Fructe, azi mai merg trei. Nu există materie primă pentru procesare. Se aducea pastă de tomate din China sau Iran, dar acum această marfă nu mai este disponibilă pentru piața locală, iar alternativa, din Egipt, este de trei ori mai scumpă”, a explicat pentru Economica Gheorghe Vlad, președintele Asociației.

Potrivit acestuia, în România se cultivă doar 800 de hectare cu tomate pentru industrializare și 7 hectare de castraveți, ceea ce nu asigură nici 100.000 de tone de produse. Aceasta în condițiile în care capacitatea de procesare la nivel național este de aproximativ 2 milioane de tone de bulion, zacustă etc pe an.

În 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România a produs în total  peste 753.300 de tone de roșii  de pe o suprafață de 34.700 de hectare și 222.670 de tone de castraveți de pe 12,3 mii de hectare.

„Costurile au crescut cu peste 200% anul trecut. Spre exemplu, kilogramul de roșii ( materie primă n.red) s-a scumpit de la 2 la 5 lei, gazele s-au scumpit de cinci ori, borcanele din sticlă au ajuns de la 0,67 lei la 1,32 lei bucata, în condițiile în care se importau borcane din Ucraina, iar acum trebuie să le aducem din Turcia”, mai spune președintele OPIA Legume Fructe potrivit c[ruia o solu’ie pentru redresarea situației ar fi ca procesatorii din industria de conserve să poată cumpăra energie la prețul ei de producție.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.