Acasă MediuDezvoltare Durabila Lapte și miere la Comisia pentru Agricultură

Lapte și miere la Comisia pentru Agricultură

de L M

Audierea ministrului desemnat pentru Agricultură a fost un șir de laude între cei care, în urmă cu foarte puțin timp, erau adversari declarați. Parlamentarii PNL și cei ai PSD s-au complimentat reciproc pentru ideile și reușitele lor în materie de politici agricole; despre nereușitele generate chiar de actualii parteneri nu au suflat o vorbă. Cei de la USR au mai ”băgat bățul prin gard”, încercând să strice armonia momentului. Dar au fost apostrofați până la limita decenței. Și puțin peste ea.

Cum era de așteptat, Adrian Chesnoiu, ministrul desemnat al Agriculturii, a trecut în triumf de audierile din Comisiile reunite pentru Agricultură din Senat și Camera Deputaților. Singurele voturi împotrivă au venit din partea opoziției, adică USR și AUR. În rest, numai voturi pro și nicio abținere.

„Agricultura României se află în momentul de faţă la un moment de răscruce. Spun asta cu toată responsabilitatea poziţiei în care mă aflu azi în faţa dumneavoastră, pentru că vedem ce se întâmplă la nivel global. Vedem că la nivel european, toate politicile şi strategiile pe care UE le propune statelor membre vizează de foarte multe ori aspecte care intră în contradicţie cu realităţile din România. Avem aceste ambiţii de mediu impuse de UE, de acest Green Deal care are anumite componente şi care dacă nu vom fi inteligenţi să le valorificăm se transformă în riscuri. În general pleci de la ideea să le dai fermierilor din toate statele membre oportunităţi, dar în spatele lor se află riscuri, pe care fiecare stat membru în funcţie de capacitatea statală de intervenţie le poate transforma în riscuri, vulnerabilităţi sau oportunităţi. De aceea este extrem de important să intervenim acolo unde considerăm că trebuie să ne reprezentăm cu cinste fermierii români şi interesele statului român, care trebuie să primeze mai presus de orice”, a declarat Adrian Chesnoiu, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

El a menţionat că România este un mare producător de cereale, cu „un potenţial agricol fantastic”, dar pe care în ultimii 30 de ani nu a ştiut cel mai bine să îl exploateze.

„De aceea, în programul pe care l-am pus la punct împreună cu colegii din coaliţie, avem câteva elemente principale care să conducă agricultura României spre progres şi spre un viitor în care să nu mai plângem tot timpul că există acest risc al apariţiei fie a unei crize alimentare, fie a unor produse de bază, pe care le vedem pe rafturile magazinelor şi când ne uităm pe etichetă vedem că sunt produse în alte state. Ştim să producem bine şi cu siguranţă în perioada următoare o să venim cu acele măsuri şi programe pe care noi le-am gândit pentru agricultura României, astfel încât lanţul alimentar integrat să fie pentru totdeauna închis şi românii să se bucure de munca fermierilor şi a agricultorilor români”, a mai spus Chesnoiu.

De fapt, Adrian Chesnoiu, parlamentar PSD, pleacă în funcția de ministru din cea de președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. Cea mai interesantă declarație a venit de la președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, penelistul George Scarlat, care a spus că „cu un ochi râde, dar cu altul plânge”, pentru că Adrian Chesnoiu pleacă într-o funcție atât de onorantă, dar va rămâne fără un adevărat partener. E drept, de-a lungul timpului, cele două comisii, conduse de cei doi, au lucrat destul de bine.

Iar ca să nu rămână dator, Chesnoiu a lăudat proiectul acum penelistului Daniel Constantin privind reabilitarea sistemului principal de irigații, demarat pe vremea când era ministru al Agriculturii.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.