Acasă MediuDezvoltare Durabila Avem PAC! Se aplică din 2023

Avem PAC! Se aplică din 2023

de L M

După zbateri de mai mulți ani, în cele din urmă, eurodeputații au aprobat reforma politicii agricole comune, care se va aplica în actualul exercițiu bugetar comunitar. În centrul atenției noilor politici se află măsurile cu impact asupra climei, în condițiile în care efortul Uniunii Europene se concentrează pe limitarea efectelor schimbărilor climatice. Acest vot este esențial pentru a merge mai departe cu legislația subsecventă.

Parlamentul European a dat undă verde noii politici agricole a Uniunii Europene. Se dorește ca versiunea reformată să fie mai ecologică, mai echitabilă, mai flexibilă și mai transparentă, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Pe parcursul negocierilor privind pachetul de reformă legislativă, eurodeputații au subliniat că este esențial să se îmbunătățească biodiversitatea și să se respecte legislația și angajamentele Uniunii Europene în materie de mediu și climă pentru a pune în aplicare politica agricolă comună reformată (PAC). PAC va intra în vigoare în 2023.

Comisia va evalua dacă planurile strategice naționale aferente PAC sunt conforme cu aceste angajamente, iar agricultorii vor trebui să adopte practici care respectă clima și mediul. Statele membre vor trebui să se asigure că cel puțin 35% din bugetul pentru dezvoltare rurală și cel puțin 25% din plățile directe vor fi dedicate măsurilor de protecție a mediului și a climei.

Un alt punct important al PAC se referă la sprijinul sporit pentru fermele mici și tinerii agricultori. Eurodeputații s-au asigurat că fermele mici și mijlocii vor primi cel puțin 10% din plățile directe, iar tinerii agricultori cel puțin 3% din bugetul PAC. Ei au reușit să obțină, de asemenea, crearea unei rezerve permanente pentru situații de criză, cu un buget anual de 450 de milioane euro (în prețuri curente). Aceasta va fi folosită pentru a ajuta agricultorii care se confruntă cu instabilitatea prețurilor sau a pieței.

Pe de altă parte, în urma presiunii exercitate de Parlament, normele Uniunii din domeniul muncii aferente sectoarelor agricole vor fi monitorizate mai bine, iar încălcările penalizate datorită cooperării dintre inspectorii de muncă naționali și agențiile de plăți din cadrul PAC.

Informațiile despre beneficiarii finali ai sprijinului din partea Uniunii vor fi mai transparente datorită unui instrument al Uniunii de extragere a datelor. El va putea fi accesat de statele membre și va facilita identificarea riscului de fraudă prin verificări încrucișate ale informațiilor din bazele de date publice.

Normele PAC în vigoare au fost extinse până după 31 decembrie 2020 și au fost înlocuite cu dispoziții tranzitorii până la sfârșitul anului 2022. Odată aprobate de Consiliu, noile norme se vor aplica de la 1 ianuarie 2023.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.