Acasă Focus Agricol Noi posibilități de pescuit în Marea Neargră şi Marea Mediterană, în 2022

Noi posibilități de pescuit în Marea Neargră şi Marea Mediterană, în 2022

de A

Comisia Europeană a adoptat vineri, 17 septembrie, o propunere privind posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră. 

Propunerea promovează gestionarea durabilă a stocurilor de pește din Marea Mediterană și din Marea Neagră și respectă angajamentele politice asumate în declarația MedFish4Ever și în Declarația de la Sofia. Ea reflectă ambiția Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil în aceste două bazine maritime, în conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM).

“Gestionarea sustenabilă a pescuitului în toate bazinele maritime ale UE constituie angajamentul și responsabilitatea noastră. Deși în ultimii ani am observat unele îmbunătățiri în Marea Mediterană și în Marea Neagră, suntem încă departe de a atinge niveluri sustenabile și trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a îndeplini acest obiectiv. Prin urmare, prezentăm astăzi propunerea noastră privind capturile de pește în cele două bazine maritime, pe deplin bazată pe avize științifice”, spune comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

În ceea ce privește Marea Adriatică, propunerea Comisiei implementează planul multianual al CGPM de gestionare pentru stocurile demersale din Marea Mediterană și obiectivul aferent de a se atinge sustenabilitatea pentru aceste stocuri până în 2026 printr-o scădere a efortului de pescuit. Mai mult, propunerea include și diverse măsuri de gestionare pentru stocurile de anghilă, de coral roșu, de corifenă, de pagel argintiu și de caridă-de-adâncime din Marea Ionică, din Marea Levantului și din Strâmtoarea Siciliei, în conformitate cu deciziile CGPM.

Propunerea de astăzi implementează, de asemenea, planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale din vestul Mării Mediterane, cu scopul de a reduce și mai mult pescuitul, în conformitate cu avizele științifice. Această parte a propunerii va fi completată de îndată ce devine disponibil avizul științific relevant din acest an. Obiectivul final este atingerea capturii maxime durabile (MSY) – cantitatea maximă de pește pe care pescarii o pot scoate din mare fără a compromite regenerarea și productivitatea viitoare a stocului – până cel târziu la 1 ianuarie 2025.

Pentru Marea Neagră, propunerea include limite de captură și cote pentru calcan și pentru șprot. În cazul calcanului, propunerea transpune cota UE stabilită în cadrul revizuirii planului multianual al CGPM de gestionare pentru calcan. În cazul șprotului, Comisia propune menținerea aceleiași limite a capturilor ca în 2021.

Consiliul miniștrilor pentru pescuit din Uniunea Europeană va discuta propunerea Comisiei în luna decembrie și va stabili alocarea posibilităților de pescuit. Regulamentul ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2022.

Comisia promovează o cooperare și o abordare multilaterală consolidată în ceea ce privește gestionarea pescuitului în Marea Mediterană și în Marea Neagră. Declarația MedFish4Ever din Malta și Declarația de la Sofia au instituit un nou cadru de guvernanță, care a fost consolidat prin adoptarea noii strategii pentru 2030 a CGPM la 9 iulie 2021.

Planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale din vestul Mării Mediterane, adoptat în iunie 2019, a introdus un regim al efortului de pescuit pentru traulere care urmărea atingerea unei reduceri globale de până la 40% în cinci ani. În 2020, primul an de implementare a acestui plan, a fost introdusă o reducere de 10%, în timp ce propunerea privind posibilitățile de pescuit pentru 2021 a condus la o reducere suplimentară de 7,5%.

CGPM este o organizație regională de gestionare a pescuitului cu competențe în domeniul conservării și gestionării stocurilor de pește din Marea Mediterană și din Marea Neagră. Planul CGPM pentru Marea Adriatică a redus efortul de pescuit al speciilor demersale cu 16 % în primii doi ani de implementare. Se preconizează că se va atinge MSY pentru principalele stocuri demersale până în 2026, prin limitarea efortului anual de pescuit pe baza avizelor științifice.

În 2017, CGPM a adoptat un plan multianual de gestionare pentru calcan în Marea Neagră, reprezentând primele măsuri de gestionare și de control implementate la nivel regional.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.