Noul Program de guvernare al Cabinetului Dăncilă nu deferă mai cu nimic de cel al executivelor PSD precedente. În domeniul agriculturii, programul este un copy-paste cu mici excepții, ce țin mai mult de detaliu. Cresc sumele acordate unor măsuri, dar se majorează și perioada de aplicare a acestora.
Și în perioada următoare, prioritare vor fi subvențiile, se arată în Programul de guvernare al Guvernului Dăncilă pentru agricultură. Pe locul doi rămân irigațiile, dar în varianta de guvernare 2018 cert se va asigura gratuit apa pentru udări. Pentru patru ani, costurile cu apa sunt evaluate la 39 milioane de euro.
Marele câștigător pare a fi sistemul antigrindină. Valoarea sumelor defalcate pe 6 ani este de 81 milioane de euro, față de 45 milioane de euro în varianta programului de acum un an, dar crește suprafața protejată de la 9,3 milioane ha la 11 milioane ha.
În noul Program de guvernare se menține măsura de acordare de garanții de stat în procent de 80% din valoarea creditului de producție pentru realizarea producției agricole si procesarea produselor agricolle, pentru investiții cu finanțare europeana, pentru investiții în ferme și pentru achiziția de terenuri agricole. Condițiile se mențin la dobândă de 2% peste dobânda ROBOR la un an, dar crește plafonul maxim de susținere, de la 1 milion de euro, la 3 milioane. Pentru cei 8 ani de program, valoarea sprijinului guvernamental este de 87 milioane de euro.
În noua variantă de guvernare, Program de susținere pentru produse deficitare este mult mai detaliat și extins. S-a plecat de la susținerea tomatelor și a crescătorilor de porci și s-a ajuns la bivolițe, păsări, lână și multe altele. Programele sunt extinse și pe 8 ani, iar valoarea cumulată a subvențiilor depășește lejer 900 milioane de euro.
Programul de încurajare a activităților din zona montană va avea 6 subprograme ce se referă la înființarea centrelor de colectare lapte în zona montană, centre de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii, centre de colectare și prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure și plantelor medicinale, centre de sacrificare a animalelor, înființarea stânelor montane, precum și unul care are în vedere protecția și dezvoltarea inteligentă, durabilă și incluzivă a zonei montane.
Iar pe lista facilităţilor pentru fermierii români a fost introdusă una nouă, promisă și de fostul guvern. Este vorba de reducerea cotei de TVA de la 9/% cât este în prezent, la 5% pentru cele mai importante inputuri: livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse destinate însămânțării sau plantării, precum și prestări de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.
Se mențin promisiune privind eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate, impozit zero pentru tractoare și utilaje agricole și cadastrarea, de către stat, a tuturor terenurilor agricole până în anul 2020.