Acasă Focus Agricol Plafar nu mai e ”de interes național”

Plafar nu mai e ”de interes național”

de M G

Compania Plafar, care a ieşit anul trecut din insolvenţă şi a pierdut şi propriul brand „Plafar”, vândut de autorităţi în 2007 pentru 1 milion euro, nu va mai fi considerată companie naţională, având în prezent doar un punct de lucru, şi nu se va mai ocupa decât de prelucrarea ceaiului şi a cafelei.

Rămasă fără o reţea proprie de desfacere şi fără dreptul de comercializare a produselor proprii utilizând marca „Plafar”, companiei îi va fi drastic restrâns obiectul principal de activitate şi va fi tratată ca o simplă societate care nu mai desfaşoară activităţi de interes public naţional, relevă un document citat de Mediafax.

De altfel, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunea la sfârșitul lunii iulie că se va lucra la un proiect de hotărâre pentru ca Plafar să fie scoasă din regimul de companie naţională, întrucât procedurile de privatizare sunt mai complicate în acest caz. Potrivit lui Vosganian, există deja patru investitori interesaţi să preia societatea de stat.

Societatea Naţională Plafar a fost înfiinţată în 1999, având ca obiect principal de activitate producţia, industrializarea şi comercializarea la intern şi la export a plantelor medicinale, aromatice, toxice şi stupefiante. La acel moment, compania avea un capital social de 2,02 milioane lei, opt sucursale şi acoperire teritorială la nivel naţional.

În iunie 2007, statul a cedat însă brandul Plafar către reţeaua privată de farmacii Centrofarm, cu acţionariat străin, pentru 1 milion de euro, prin contract de cesiune, Societatea Naţională Plafar rămânând astfel fără dreptul de comercializare a produselor proprii cu utilizarea acestei mărci.

Cu datorii de 5,1 milioane lei, Plafar a intrat în insolvenţă în 2009 la cererea acţionarului său majoritar, Ministerul Economiei, procedură din care a ieşit în luna iunie a anului trecut.

Acum, la nivelul Guvernului a fost pregătit un act normativ prin care Plafar, care mai deţine un singur punct de lucru, la Cluj-Napoca, nu va mai fi considerată societate naţională şi îşi va restrânge obiect principal de activitate la prelucrarea ceaiului şi a cafelei, restrângere de activitate deja introdusă în statutul societăţii.

În document se arată că celelalte sucursale ale Plafar au fost desfiinţate, întrucât activele care le deserveau au fost vândute în timpul procedurii de insolvenţă, reuşindu-se astfel plata integrală a tuturor datoriilor societăţii.

„Până în prezent, strategia de funcţionare şi dezvoltare a Societăţii Naţionale Plafar nu a fost corelată cu vreo strategie de dezvoltare a culturilor de plante medicinale şi aromatice, iar, ca urmare a ieşirii din procedura insolvenţei, societatea nu a mai fost în măsură să desfăşoare activităţi potrivit obiectului pricipal de activitate stabilit”, se arată în document.

Guvernul speră ca, în urma acestei operaţiuni, să reuşească să privatizeze societatea, ale cărei acţiuni sunt deţinute de Ministerul Economiei (51%) şi Fondul Proprietatea (49%).

Plafar are un capital social este de 2,7 milioane lei, împărţit în 270.988 acţiuni nominative în valoare nominală de 10 lei.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.